7 langkah mencuci tangan

24May09

Berikut adalah 7 langkah mencuci tangan dengan cara yang betul

1. Basahkan rata permukaan kedua-dua tapak tangan dengan air yang mengalir

2. Sabunkan sehingga berbuih menggunakan sabun antiseptik biasa atau cecair

3. Usapkan kedua-dua tapak tangan sehingga sabun benar-benar rata ke seluruh permukaan tapak tangan

4. Ratakan juga sabun di celah2 jari

5. Bersihkan kuku jari dengan menggaru-garu jari ke tapak tangan

6. Bilaskan tangan dengan air yang mengalir sehingga hilang semua sabun tadi

7. Akhir sekali lap tangan menggunakan tuala atau tisu sehingga kering

*lakukan langkah-langkah diatas sekurang-kurangnya selama 20 saat

Wabak penyakit berjangkit agak membimbangkan akhir2 ni, walaupun Malaysia tidak terkesan serteruk negara2 lain, kita tidak boleh memandang enteng akan hal ini, terbaru Malaysia disahkan bebas sepenuhnya dari wabak H1N1 namun pelbagai langkah diambil kerajaan agar wabak ini tidak lagi menular di negara kita, antara langkah mudah yang boleh diamalkan agar sedikit sebanyak mengimun badan kita dari wabak2 sebegini adalah dengan mencuci tangan dengan sabun antiseptik

selamat mencuba!

*percubaan blogging ala-ala penyampai astro awani
______________________________________________________________________

Diana&Mizi, Majlis Pernikahan, Selangor






Tahniah pada Diana&Mizi, Mizi jaga Diana tu baik2, Diana tu anak panglima besar dalam tentera, he he he, semoga bahagia selalu dan kekal hingga ke akhir hayat, kali ini aku jadi pengikut Mukhriz Latif, thx dudu!

About these ads


9 Responses to “7 langkah mencuci tangan”

  1. 1 haniframli

    gile style informasi ko ney..
    p btol la beb
    aku rs aku trpakse mmbatalkan niat aku ke jakarta..
    tkot beb..
    kt airport tu mcm2 manusia ada..
    rsau aku

    • aku de dgr pasal mende ni gak…

      kalau boleh batalkan…batalkan…

      kalau kau still nak pergi rasanya ada prosedur yang kene ko follow after ko dah balik Malaysia nanti…tp aku x sure la kalo pergi Indonesia kene follow that prosedur gak…cuba try google

  2. 3 alip

    kalo kat academy MAS dorang panggil h1n1 ney… MH091… hahah klakar jee..

  3. 4 kobe

    busuk la lu..
    H1N1 la best

  4. alip
    awatnya? sbb kapal terbang tu yg bawak 1st case dulu 2 ke?

    kobe
    lu mmg busuk pun

  5. die ada lagu kan untuk iklan ni.. ingat tak..haha

  6. hmm, lebih baik kita mengelak sebelum terkena … hehe … skang ni keadaan mmg bahaya … sana penyakit, sini penyakit

  7. nice pictures, nice captures, happy mood.. i like!! i like!! [ congratulations also to both pasangan sama cantik + sama padan ] :) gamba last itu adalah cummel sekalik hoho..

  8. 9 Freeno

    hurm..gud info!
    i respek gile2 tau…siwiues.

    so,pasni,u letak la info2 len spt 7 langkah utk mengemas bilik sndiri(serius aku terase),ataupon 7 langkah utk membuka pintu umah sndiri ke..ha..

    gud idea kan?
    so,jgn ucap timekasey kt aku.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: